Nasreddin Hoca; 1028 yılında (SİVRİ HİSAR-HORTU KÖYÜ) başlayan hayat öyküsü 1284 yılında (AKŞEHİR) vefatıyla son bulsa da, günümüze kadar yaptıklarıyla iz bırakmıştır. Türk edebiyatının ve mizahın vazgeçilmesi Nasreddin Hoca; her hikayesiyle ayrı bir ders vermektedir.
Nasreddin Hoca Kimdir?; aldığı eğitimlerin sonucunda bir çok alanda hizmet vermiştir. Bunların Başlıcaları;
- İmamlık
- Müftülük
- Öğretmenlik
- kadılık
Bir çok kişinin dilinden eksilmeyen Nasreddin hoca en çokta eşşeğe ters binmesiyle akla gelmektedir. Eşşeğe ters binmesi komik gelse de aslında altında bir çok anlam yatmaktadır. Günümüzde yapılan heykeli Akşehir de adına yapılmış olan Nasreddin Hoca türbesi’nde bulunmaktadır. Türbe hem heykeliyle hemde kabrin orda bulunması sebebiyle günlük binlerce ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Doğumundan günümüze kadar uzanan hayat öyküsüyle Nasreddin Hoca gönüllerde taht kurmuştur. İsmini duymayan yok diyebiliriz. Nasreddin Hoca İslam kültürüyle büyümüş bir imamdır. İmamlıkla başladığı hayatınının son basamağı Kadılık olarak bilinmektedir. Nasreddin Hoca Hazırcevap olmasıyla bilinmektedir. Sorulan sorulara hızlı şekilde verdiği cevaplar bir yandan düşündürürken öbür yandan da güldürmeyi başarmıştır. Toplumun sorunlarını mizahi bir yaklaşımla anlatan Nasreddin Hoca, dillere düşen fıkralarında Anadolu insanının yapısını ve düşünce şeklini, hayata bakış açılarını fıkralarında konu edinmiştir. Fıkraklarının altında insanların aslında iyiliğe meğillli olduklarını ve doğru yolda ilerleme çabalarının yanı sıra, hata ve kusurlarını esprili bir dil kullanarak aktarmaktadır.
Yaşadığı dönemden bir adım önde olan Nasreddin Hoca, yaşadığı toplumu ve bireyleri her anlamıyla tanıması yaşanan yada yaşanacak olan sorunları ön görerek kendi tarzı olan mizahi bir yapıyla olaylara ışık tutmuştur. Kendi tarzıyla olayları anlatırken güldürmesinin yanı sıra olaylara derin anlamlar katarak ders verici hale getirmiştir. Güldürürken düşündüren bir mizaha sahip olan Nasreddin Hoca hikayeleri günümüzde bir çok olaya ışık tutmaktadır.
Fıkraların da dolaylı anlatımı tercih etmeyen Nasreddin Hoca, açık ve net ifadeler kullanmıştır. Anlatılan fıkralarında verilen ilk izlenimde güldürsede, kısa bir süre sonra derin düşüncelere sevk eder. Nasreddin Hoca hayatı boyunca insanları derin düşüncelere sevk ederek doğru yolu ve kendilerine has yapılarını ortaya çıkarmalarını amaçlamıştır. Sadece ülkemizde değil tüm dünyaya ismini duyuran Nasreddin Hoca, kendisine ait fıkraları bir çok dile çevrilerek yayılmıştır.